project "ΞΟΥΘΟΥ, η σιωπή της πόλης"

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια του project "ΞΟΥΘΟΥ, η σιωπή της πόλης", την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 12.00 μέχρι τις 18.00. Το project, εστιασμένο στον μικρό δρόμο της Ξούθου και εμπνευσμένο από αυτόν, ξεκινά με το άνοιγμα της μεγάλης ομαδικής έκθεσης που θα στεγαστεί στο εξαώροφο κτίριο επί της οδού Ξούθου 17 και Μενάνδρου, στην Ομόνοια. Από τις 13.30 παρουσιάζεται performanceτων DDTΑγγελική Αυγητίδου, Μαρία Ζούρου, Γιώργος Τρικαλιώτης και Υρώ Τσιούνη
 Στο επισυναπτόμενο δελτίο τύπου μπορείτε να βρείτε στοιχεία για το ποιοι είμαστε και αναλυτική περιγραφή του προγράμματος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ομαδική έκθεση καθώς και πολλαπλές εκδηλώσεις  τέχνης, λόγου, μουσικής και θεάτρου που θα διαρκέσουν έως τις 15 Οκτωβρίου.
Η είσοδος στη μόνιμη έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.







Σας περιμένουμε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Project: «Ξούθου, η σιωπή της πόλης»




Αθήνα, 30 Αυγούστου, 2017


Ποιοι είμαστε
To Project ΞΟΥΘΟΥ γεννήθηκε το 2015 από μια ομάδα ελλήνων και ξένων εικαστικών, καλλιτεχνών, ηθοποιών, περφόρμερς αλλά και σκηνοθετών, δημοσιογράφων και επιστημόνων στο πεδίο της κοινωνικής ανθρωπολογίας και πολεοδομίας.  Η ομάδα συγκροτήθηκε με σκοπό να διερευνήσει, να καταγράψει και να επεξεργαστεί δημιουργικά το υλικό που θα συλλεχθεί σχετικά με την οδό Ξούθου, στην περιοχή της Ομόνοιας.  Μέσα από μια ευρύτερη δημιουργική αλληλεπίδραση και διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων στοχεύουμε σε ένα  καλλιτεχνικό έργο, που θα συνομιλεί με το χώρο και τους χρήστες του.  

Γιατί η οδός Ξούθου 
Σε αυτόν τον στενό δρόμο, δεν υπάρχουν στοιχεία ορατά ή προφανή.  Ο δρόμος μέσα στον χρόνο αλλάζει και μεταμορφώνεται διαρκώς ως προς τις χρήσεις, τη φυσιογνωμία, τη μορφή ή το κοινωνικό περιεχόμενο ενσωματώνοντας και αποβάλλοντας στοιχεία της ιστορίας, της ανθρώπινης εμπειρίας, της μνήμης, της φαντασίας, της παρουσίας και της απουσίας.  Διασχίζοντας την οδό Ξούθου κυριαρχεί ένα σκηνικό παρατεταμένης χρονικά εγκατάλειψης και εσωστρέφειας και μια αίσθηση διαρκούς μετάβασης, αναμονής με στοιχεία αντίστασης στη φθορά τουχρόνου.  
Η περιοχή, βαθειά χρωματισμένη από τις κυρίαρχες αφηγήσεις, συνδέεται με την ύπαρξη παραβατικών’, ‘περιθωριακών’ και ‘ανεπιθύμητων’ σωμάτων αλλά και χώρων που η λειτουργία τους προκαλεί ή αμφισβητεί κοινωνικά όρια και συμβάσεις.  Από κέντρο μαύρης αγοράς τσιγάρων κατά τη διάρκεια της κατοχής μετατράπηκε σε πεδίο σφοδρών οδομαχιών κατά τον εμφύλιο λόγω της παρουσίας εκεί του αρχηγείου του ΕΛΑΣ, και σε μετέπειτα σημαντικό εμπορικό δρόμο για τη διακίνηση φαρμάκων. Τα εγκαταλελειμμένα κελύφη των παλιών ερειπωμένων φαρμακαποθηκών αλλά και οι εναπομείνασες εμπορικές χρήσεις, το καμένο σήμερα ξενοδοχείο «Ζενίθ», το εγκαταλελειμμένο χαμάμ, τα ξενοδοχεία 'ημιδιαμονής', τα φθηνά παρηκμασμένα διαμερίσματα αποτυπώνουν μερικώς την ιστορική διαδρομή της περιοχής. 
Μια 'ανασκαφή' σε έναν εκ πρώτης όψεως 'ασήμαντο' και 'αφιλόξενο' δρόμο της πόλης μπορεί να φανερώσει το πώς ο χώρος παράγει ιστορίες , σχέσεις, ιδέες και ταυτόχρονα παράγεται από αυτές και να φωτίσει ευρύτερες μεταλλάξεις του συνόλου της πόλης. Μας ενδιαφέρουν οι ετερόδοξες χρήσεις του δρόμου, εκείνες που παρεμβαίνουν στην κοινοτοπία του και η γειτονιά ως κόμβος απροσδόκητων και απρόβλεπτων συναντήσεων κατοίκων, περιπλανώμενων, μετακινούμενων και ανθρώπων που περιδιαβαίνουν την περιοχή διαμορφώνοντας την καθημερινότητα.

Στόχος
Πρόθεσή μας είναι, βασισμένοι σε έρευνα και βιωματική εμπειρία του χώρου, να προτείνουμε έναν εικαστικό -και όχι μόνο- λόγο που θα είναι σε διάλογο με όσα προαναφέρουμε. Επιχειρούμε να αναδείξουμε την αμυδρά φωτισμένη , όπως η ίδια η Ξούθου, γεωγραφία της περιοχής, και τις διαχρονικές μεταλλάξεις της  εμπνεόμενοι από διαφορετικές αναγνώσεις και αναπαραστάσεις του, ξεπερνώντας τα στεγανά του κυρίαρχου δημόσιου λόγου που αναπαράγει συνθήκες «ξενοφοβίας» και «κοινωνικής ιεραρχίας».  Να ανασύρουμε αφηγήσεις και μνήμες μη προφανείς, που δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως περιθωριακές, αμφισβητώντας  προ-κατασκευασμένες εικόνες και κυρίαρχες αφηγήσεις. 
Μια σειρά επισκέψεων, φωτογραφήσεων και καταγραφής μαρτυριών, νυν και πρώην κατοίκων, επαγγελματιών, περαστικών και ανθρώπων που συχνάζουν στη γειτονιά, θα αποτελέσει αφετηρία για μια επαν-ανάγνωση του δρόμου, ώστε να ξεδιπλωθούν άγνωστες σε εμάς και στο ευρύ κοινό, πτυχές της ευρύτερης περιοχής μέσω των ιστοριών των ανθρώπων που τον κατοικούν, τον περιδιαβαίνουν, τον θυμούνται στην υλική, κοινωνική και χωρική του διάσταση και σε σχέση με διαφορετικές κλίμακες (από το τοπικό, στο διεθνικό και το παγκόσμιο).  

Καλλιτεχνικό έργο
Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε την οδό Ξούθου σε όλη της την έκταση  πραγματοποιώντας μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων ήπιας επέμβασης, εικαστικών εκθέσεων και εγκαταστάσεων, εκδηλώσεων, προβολών και μουσικών παραστάσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους επί της οδού Ξούθου.  Για ένα διάστημα ενός μήνα, από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Οκτωβρίου του 2017, θέλουμε να 'κατοικήσουμε' το δρόμο με τα έργα μας, να επεξεργαστούμε και να αφηγηθούμε την εμπειρία μας και να δημιουργήσουμε μια κυλιόμενη συνθήκη, όπου το ενδιαφέρον μας δεν θα αποσκοπεί μόνο στο τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής και έκθεσης του καλλιτεχνικού έργου αλλά στην ίδια τη διαδικασία, όπου μέσω αυτής, θα προσπαθήσουμε να παράγουμε τον καλλιτεχνικό λόγο. 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  περιλαμβάνει την αυτοδιαχειριζόμενη ομαδική έκθεση εικαστικών και παραστατικών τεχνών που θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο επί της οδού Ξούθου 17, καθώς και παράλληλες δράσεις που θα λάβουν χώρα στο πάρκο στη συμβολή των οδών Ξούθου και Μενάνδρου γωνία και στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Ξούθου.
Πιο συγκεκριμένα, το καλλιτεχνικό μας έργο περιλαμβάνει:  
* Έργα in situ, έργα εφήμερα που θα γίνουν επιτόπου στο χώρο,  από υλικά που θα βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή.
*Site specific installations
*Εικαστικά περιβάλλοντα
*Εικαστικές εγκαταστάσεις, γλυπτά και κατασκευές
*Γλυπτικές εγκαταστάσεις
*Ready made έργα
*Performance από διαφορετικές δομές παραστατικών τεχνών.
*Μουσικά δρώμενα
*Ταυτόχρονες προβολές στο δημόσιο χώρο (σε διάφορα σημεία στην οδό Ξούθου) 
*Αφήγηση βιωματικών ιστοριών
*Ομιλίες  και παρουσιάσεις βιβλίων



ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
17 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου 2017


ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΞΟΥΘΟΥ, Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 17/9                                                   ΕΓΚΑΙΝΙΑ PROJECT: Ξούθου, η σιωπή της πόλης - Κτίριο Ξούθου 17, Αθήνα.                                           Aπό τη 13.30 performance των DDT: Αγγελική Αυγητίδου, Μαρία Ζούρου, Γιώργος Τρικαλιώτης και Υρώ Τσιούνη
ΚΥΡΙΑΚΗ 17/9 έως ΚΥΡΙΑΚΗ 15/10           ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Ξούθου, η σιωπή της πόλης Λειτουργεί κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 5-9 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή 12-8 μ.μ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/9                                            ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ «1000+1 ΠΟΛΕΙΣ»
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/9                                                 6μμ-7μμ: 'Ορατότητα΄ performance από τη Βέρα Σιατερλή
                                                                               Πεζός Λόγος από το περιοδικό 'Μανδραγόρας'                     
ΠΕΜΠΤΗ 28/9                                                   Διαβάζονται κείμενα από το βιβλίο 'Ξούθου και Μενάνδρου γωνία' του Κώστα Κρεμμύδα και αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Παύλου Κάγιου 'Ο κλήρος της τρικυμίας'. Θα ακολουθήσει συζήτηση
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/9                                            Δρώμενο σε όλο το μήκος της οδού με τίτλο 'Υγειονομική Βόμβα' από το Διαδικτυακό Φεμινιστικό Περιοδικό 'Το Μωβ'
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/9                                                 6μμ-7μμ: 'Ορατότητα΄ performance από τη Βέρα Σιατερλή
                                                                               Προβολή ταινίας του Νίκου Αναγνωστόπουλου    "Στις Παρυφές της Ξούθου, 30 χρόνια πριν", στον υπαίθριο χώρο Ξούθου και Μενάνδρου
                                                                               Έναρξη προβολής: 19:30
ΚΥΡΙΑΚΗ 1/10                                                   Διαδραστικές Εκτυπώσεις από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών
ΠΕΜΠΤΗ 5/10                                                   Ποίηση από το περιοδικό «Μανδραγόρας»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/10                                            Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα του Παναγιώτη Βασιλείου
ΣΑΒΒΑΤΟ 7/10                                                 6μμ-7μμ: 'Ορατότητα΄ performance από τη Βέρα Σιατερλή         
                                                                               Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα του Παναγιώτη Βασιλείου
ΚΥΡΙΑΚΗ 8/10                                                   Διαδραστικές εκτυπώσεις από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών
ΠΕΜΠΤΗ 12/10                                                Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα του Παναγιώτη Βασιλείου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/10                                          Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα του Παναγιώτη Βασιλείου  
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10                                               12μμ-13μμ: 'Ορατότητα΄ performance από τη Βέρα Σιατερλή
ΚΥΡΙΑΚΗ 15/10                                                 Κλείσιμο του Project: «Ξούθου, η σιωπή της πόλης»

-        Ο χώρος των εκθέσεων λειτουργεί στο εξαώροφο κτίριο επί της οδού Ξούθου 17 με Μενάνδρου, Ομόνοια, Αθήνα.
-        Οι ώρες λειτουργίας των εκθέσεων του PROJECT ΞΟΥΘΟΥ: Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 5-9 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή 12-8 μ.μ. για το διάστημα από τις 17/09/17 έως 15/10/17.
-        Οι ώρες που θα πραγματοποιηθούν οι εξωτερικές παράλληλες δράσεις είναι μεταξύ 7-9 μ.μ.
-        Το πρόγραμμα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ως προς τις προβολές και τα δρώμενα.



To project πραγματοποιείται με την στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, του οποίου ιδρυτικός δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Ευχαριστούμε τον κ. Χ. Μοσχανδρέου για την ευγενική παραχώρηση του κτιρίου επί της Ξούθου 17 και την ΜΚΟ-Salvation Army για την τεχνική βοήθεια στην πραγματοποίηση της έκθεσης.
                                                                               

















RESS RELEASE
Project:  "Χouthou, the silence of the city"

Athens, August 30 2017

About us
The Xouthou project was conceived in 2015 by a group of visual artists, actors, performers, directors, journalists and scholars in the fields of social anthropology and urban planning, from Greece and other countries. We came together to explore, document and creatively process material emerging from Xouthou Street in the Omonoia area. By means of a broader creative dialogue and interaction between artists and academics, we aim to create a body of work in direct dialogue with the space and its users.

Why Xouthou Street?
This narrow street has no distinct nor outstanding features. Its appearance, character, use and social content has undergone constant transformation over time, incorporating or rejecting historical elements, human experience, memory, the imaginary, presence, and absence. Walking down Xouthou Street, you find yourself in a setting of long-standing desolation and introversion. There is a sense of perpetual transition and expectation with elements of resistance to the ravages of time.
The area is deeply branded by the prevailing narratives.  It is mostly associated with the presence of "delinquent", "undesirable" bodies, and with spaces whose function challenges social conventions and boundaries.
During the German Occupation the street was a trade center for black-market cigarettes. During the Greek Civil War, it housed the Greek People's Liberation Army Headquarters (ELAS) and became the field of fierce urban warfare. It finally developed into an important distribution point for the pharmaceutical industry. The now vacant, dilapidated warehouses interspersed with few surviving enterprises, the burned down Zenith Hotel, the deserted Turkish bath, rent-by-the-hour hotels and decaying low-rent apartments, partly reflect the area’s history.
The “excavation” of an insignificant and uninviting—at first glance— street of the city may reveal how the space itself produces narratives, relations, ideas, and at the same time, how the space itself materializes through them, thus shedding light upon larger mutations of the city as a whole.  We are interested in unorthodox uses of the street, ones that interfere with the commonplace; we are interested in the neighborhood as a hub of unanticipated and unpredictable meetings among residents, drifters, migrants and passersby who navigate the area and shape its daily reality.

Our goal
Based both upon research and the space as we experience it, we propose an artistic discourse which will converse with the ideas mentioned above. We will attempt to define the area’s dimly illuminated—like the street itself—geography and its unceasing metamorphosis. We will draw inspiration from diverse interpretations and representations, overcoming the limits set by the dominant public discourse that reproduces xenophobia and social exclusion. We want to retrieve hidden memories and narratives and question pre-fabricated images and leading narratives on marginality.
A series of visits, photographic documentation, and testimonies of current and former residents, professionals, passers-by and people frequenting the neighborhood establish the starting point for a re-interpretation of the street. They unfold to us and to the general public unfamiliar aspects of the area, its material, social and spatial dimensions on different scales, local, international and global.

Art work
We will mobilize the entire length of Xouthou Street with indoor and outdoor actions of mild intervention, exhibitions, installations, events, projections and musical performances. Beginning September 17, 2017, and for one month, we will inhabit the street with our work, relate our experience and develop an evolving situation during which we will concentrate not only on the final outcome—the artwork’s production and exhibition—but lay emphasis on the process itself and focus on the articulation of an artistic voice.
The program of events includes a group exhibition of art and performance art organized and run by the artists inside the building of Xouthou 17, as well as parallel events in the park situated at the corner of Xouthou & Menandrou, and the pedestrian section of Xouthou Street itself.
Our art work includes:
*Works in situ: created on the spot with ephemeral materials collected from the area
*Site-specific installations
*Visual environments
*Art installations, sculptures and constructions
*Sculpture installations
*Ready-made works
*Performance art (from different areas of the performing arts)
*Music events and concerts
*Simultaneous projections in the public space (several locations on Xouthou Street)
*Recounting of personal testimonials
*Talks and book presentations




XOUTHOU PROJECT DETAILED PROGRAM
17 September 2017 - 15 October 2017

GROUP EXHIBITION:XOUTHOU, THE SILENCE OF THE CITY
Sunday 17/9                                                   Opening of Xouthou Project: The Silence of the City.
                                                                               Since 13:30 performance of DDT- Aggeliki Avgitidou, Maria Zourou, Giorgos Trikaliotis & Iro Tsiouni
                                                                               Location: 17 Xouthou Street Building
Sunday 17/9 - SUNDAY 15/10                  Group Exhibition Xouthou: The Silence of the City
Opening Hours:
Thursdays & Fridays:  5:00 -9:00PM
Saturdays & Sundays: 12:00 AM - 8:00PM
PARALLEL EVENTS
Friday 22/9                                                      Nena Venetsanou Concert: 1000 + 1 Cities
Saturday 23/9                                               Visibility΄ performance by Vera Siaterli, 6pm-7pm Texts in Prose by Mandragoras magazine
ΤHURSDAY 28/9                                               Reading of texts from Kostas Kremmydas’s book: 'On the corner of Xouthou & Menandrou' and texts from the novel of Pavlos Kagios 'The clergy tempest'
Friday 29/9                                                      Performance on the entire length of Xouthou Street: Sanitary Bomb, by the online feminist magazine Mauve
Saturday 30/9                                               Visibility΄ performance by Vera Siaterli, 6pm-7pm Projection of documentary:  'On the Fringe of Xouthou, 30 years ago', by Nikos Anagnostopoulos
Sunday 1/10                                                   Interactive Prints by the Athens Printmaking Center
ΤHURSDAY 5/10                                               Poetry reading by Mandragoras magazine
Friday 6/10                                                      Theatrical event by the Panagiotis Vasileiou theater troupe
Saturday 7/10                                               Visibility΄ performance by Vera Siaterli, 6pm-7pm Theatrical event by the Panagiotis Vasileiou theater troupe'
Sunday 8/10                                                   Interactive Prints by the Athens Printmaking Center
ΤHURSDAY 12/10                                            Theatrical event by the Panagiotis Vasileiou theater troupe
Friday 13/10                                                    Theatrical event by the Panagiotis Vasileiou theater troupe         
Saturday 14/10                                            'Visibility΄ performance by Vera Siaterli, 12pm-13pm
Sunday 15/10                                                 Closing of Xouthou Project


-        The exhibition takes place in the six-story building at the corner of 17, Xouthou Street & Menandrou, Omonoia, Athens.
-        The opening hours of the exhibition Xouthou Project: The Silence of the City are
Thursdays & Fridays:  5:00 -9:00PM, and Saturdays & Sundays: 12:00 AM - 8:00PM,
from September 17 to October 15, 2017.
-        The outdoors parallel events will take place between 7:00 and 9:00PM.
-        The program regarding the parallel events and projections may be subject to change.


The project takes place with the support of the Athens Culture Net of the city of Athens whose founding donor is Stavros Niarchos Foundation.


We would like to thank Mr. Ch.  Moschandreou for his kind concession of the building on 17 Xouthou Street, and the ΝGO-Salvation Army for its technical support in the realization of the exhibition.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου